Långtidssjukskrivningarna minskar men sjukersättningen ökar

RFV2004-09-17

Under augusti fick 263 700 personer sjukpenning. Drygt 36 000 färre än under augusti 2003.

Det är långtidssjukskrivningarna som minskar och i slutet av juni hade 118 000 personer varit sjukskrivna längre tid än ett år. Det är 14 800 färre än ett år tidigare, men fler än hälften går över till sjuk- eller aktivitetsersättning (tidigare förtidspension/sjukbidrag).

Ökningen av sjuk- och aktivitetsersättningsfallen är enligt Riksförsäkringsverket mycket oroande då det innebär att allt fler människor hamnar utanför arbetsmarknaden.

I september uppgick antalet personer med sjuk-och aktivitetsersättning till 528 000 personer vilket är 33 500 fler än under september 2003. Antalet nya förtidspensionärer ökar kraftigt. Under hela 2003 handlade det om närmare 60 000 personer. Under perioden september 2003 till och med september 2004 har 74 400 personer blivit förtidspensionerade.

Kostnaderna för sjukpenning samt sjuk- och aktivitetsersättning i augusti 2004 var något högre än under augusti 2003. Ökade kostnader för sjuk- och aktivitetsersättning motsvarades av minskade kostnader för sjukpenning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA