Larm om äldreomsorgen redan 2008  

RIKSREVISIONEN2011-11-15

Efter en granskning varnade Riksrevisionen regeringen redan år 2008 för att kontrollen av kvaliteten i privat utförd äldreomsorg var eftersatt.

Skandalartade rapporter om brister i kvaliteten på privat utförd äldreomsorg har lett till att regeringen nu tvingats vidta akuta åtgärder. Regeringen vill bland annat försöka förhindra att riskkapitalbolag skatteplanerar med intäkter från skattefinansierad verksamhet.

Men redan 2008 granskade Riksrevisionen om staten hade skapat förutsättningar för god kvalitet och insyn i privat bedriven äldreomsorg. Enligt den rapporten var statens kontroll bristfällig.

Riksrevisionen konstaterade en hel rad brister i det offentligas hantering av privata aktörer i äldreomsorgen. Regeringen hade inte hade skaffat sig tillräcklig kunskap om marknaden för äldreomsorg, och Socialstyrelsen saknade tillräcklig kunskap om hur kommunernas avtal med privata utförare fungerade. Sådana särskilda boenden som inte sluter entreprenadavtal direkt med kommunerna är skyldiga att söka tillstånd från länsstyrelserna. Granskningen år 2008 visade att samtliga länsstyrelser som hade beviljat tillstånd ofta utfärdat dessa på bristande underlag.

”Sammantaget innebär detta en risk för att kvaliteten i den privat bedrivna äldreomsorgen påverkas”, skrev Riksrevisionen då.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA