Lättare flytta fångar inom EU

KRIMVÅRD2006-10-04

EUs justitieministrar ska på torsdag ta ställning till ett svenskt förslag. Det ska göra det möjligt att enkelt överföra grova brottslingar till hemlandet så att de kan avtjäna sina straff där.

Svenska fängelser håller internationellt sett en hög standard. För brottslingar som döms för brott begångna i Sverige kan det vara fördelaktigare att avtjäna straffet i Sverige än i hemlandet, skriver Sydsvenskan. Att mot den dömdes vilja flytta över honom eller henne till att avtjäna sitt straff i hemlandet är idag ofta en långdragen byråkratisk process.

Tidigare justitieministern Thomas Bodström har lagt fram ett förslag till europeisk verkställighetsorder. Den innebär att EU-medborgare enkelt och inom några veckor ska kunna överföras att avtjäna straffet i hemlandet. Allianspartierna står också bakom förslaget, som kommer att drivas av den avgående regeringens statssekreterare Dan Eliasson vid kommande ministermöte.

En fånge på ett svenskt högriskfängelse kan enligt tidningen kosta uppåt tretusen kronor per dygn.

Ambitionen är att få hem fler dömda utlänningar. De personerna ska förberedas för sin frigivning och då underlättar det att vara i sitt hemland, enligt Anne Holm Gulati, överdirektör vid Kriminalvården.

Förra året tog Kriminalvården initiativ till 122 tvångsöverföringar av utomnordiska medborgare, jämfört med 50 året innan. Men bara 43 kunde verkställas. 20 gick till Litauen och några enstaka vardera till Estland, Polen, Rumänien, Ungern och Österrike.

I de flesta fall rörde det sig om mycket grova brottslingar. Den genomsnittliga strafftiden var över sju år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA