LFV vill bilda svenskt-danskt bolag

LUFTFART2009-02-12

Svenska LFV och danska Naviair planerar att bilda ett gemensamt bolag för delar av flygledningen. 700 anställda, varav drygt 400 av de svenska flygledarna, ska knytas till bolaget.

Förberedelserna har pågått under flera år. Men nu ska LFV och danska statens Naviair vända sig till sina respektive regeringar och be om att få bilda det gemensamma bolaget.

Bolaget, som har arbetsnamnet NUAC HB och ska vara ett handelsbolag, ska sköta flygledningen i de övre luftlagren över Danmark och Sverige.

700 personer, varav mellan 400 till 450 från LFV och ett par hundra från Naviair, ska knytas till bolaget. Men bara ett 50-tal – ledningen och viss teknisk personal – ska vara anställd direkt av handelsbolaget.

Orsaken är de danska statstjänstemännens avtal som bland annat ger en starkare anställningstrygghet än den som gäller i Sverige, förklarar flygtrafiktjänstens chef, Thomas Allard.

STs avdelning inom flygledningen är missnöjd med att man inte från början analyserat vilka gränsdragningsproblem som kan uppstå när de som utför jobben och ledningen finns hos olika huvudman.

– Det handlar om allt från medlemmarnas möjlighet till inflytande till semesterplanering, säger avdelningens vice ordförande Ann-Marie Bredberg.

Och innan de frågorna retts ut kan ST inte ha någon uppfattning om huruvida projektet är bra eller dåligt, förklarar hon.

– Vi har gett facket en skriftlig garanti på att den genomlysningen av anställningsförhållandena ska göras fram tills dess att bolaget bildas, säger Thomas Allard.

Om allt går enligt planerna ska det nya bolaget bli verksamt under 2011.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA