För lite betalt i två år

POLISEN2006-09-26

Henrik Norrmossen vid Stockholmspolisen är en nöjd ST-medlem. Tack vare det okala fackets upptäckt har han fått valuta för medlemsavgiften.

De flesta av oss ser väl fram emot avlöningsdagen. Men den här gången har Henrik Norrmossen större förväntningar än vanligt. Fordonsmekanikern vid Stockholmspolisen kommer nämligen att få ett lönelyft med 600 kronor – retroaktivt för de senaste två åren.

Polisens fordonsmekaniker servar och reparerar polisens bilar, både uttryckningsfordon och civila spaningsbilar. Större jobb och garantiarbeten överlämnas till auktoriserade märkesverkstäder, men trasiga lampor, skifte av hjul och lossnade registreringsskyltar tar man hand om i garaget på Kungsholmen. Henrik har jobbat här i drygt två år – och när han började gick han från ett vikariat med högre lön.

–Det är klart att man inte ville ha en lönesänkning, men hellre än att bli arbetslös så accepterade man ju det, säger han.

Själv har han tagit upp lönen då och då med cheferna, men det var först när ST fick syn på hans lönesänkning vid en allmän lönegenomgång det hände något.

–Ja, de kom fram till att det var fel. Man får inte sänka någons lön som de hade gjort med min.

Så efter förhandlingar med arbetsgivaren får Henrik nu tillbaks sin gamla lön, retroaktivt för de två år som har gått.

–Det var skönt att det hände någonting, utan att man behövde tjata själv.

Det blir nästan 15000 kronor före skatt. Vad ska du göra med pengarna?

–Jag ska försöka spara dem. Det finns alltid hål att stoppa i…

Henrik Norrmossen fick sin rättmätiga lön<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Henrik Norrmossen fick sin rättmätiga lön<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA