LO väljer enad front i avtalsrörelsen

AVTALSRÖRELSEN2016-10-19
LO har i dag, onsdag, klubbat ett ja till att samordna nästa års avtalsrörelse, rapporterar Ekot. Förra året sprack samordningen och de flesta av de fjorton LO-förbunden förhandlade var och ett för sig.

Knappt har STs medlemmar fått ett undertecknat avtal så är det snart dags igen för de aktörer som ligger först ut inför nästa avtalsrörelse. I dag träffas 14 LO-förbund i LOs representantskap för att lägga upp planerna för 2017 års lönerörelse.

Och det blir en samordning mellan förbunden för att i förhandlingar med arbetsgivarsidan sätta det så kallade märket, vilket styr löneförhandlingarna på hela den svenska arbetsmarknaden.

I fjol sprack samordningen och därför har det funnit en viss oro att grundbulten i svensk lönebildning håller på att vittra sönder. Även arbetsgivarna vill möta ett enat LO i när avtalsförhandlingarna drar igång.

”En samordning mellan LO-förbunden leder till en mindre stökig avtalsrörelse. Det är vi alla intresserade av”, säger Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna till tidningen Arbetet.

Ett av de grundläggande kraven LO har beslutat att driva i avtalsrörelsen är en låglönesatsning för personer som har mindre än 24 000 i månadslön.

Industriavtalet, som sätter det så kallade märket, löper ut 31 mars. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.