LO vill avskaffa premiepensionen

PENSIONER2013-09-11

LO vill skrota premiepensionssystemet. I ett remissvar till regeringen föreslår LO att en särskild utredning får i uppgift att analysera vilka vinster och förluster det skulle innebära om systemet avskaffas.

Enligt LO innehåller begreppet allmän pension i grunden två saker. Dels allmän i betydelsen att den omfattar alla och att alla är garanterade en pension på miniminivå. Och dels allmän i betydelsen att personer med samma livsinkomst kan förvänta sig samma pension. Enligt ett pressmeddelande från LO uppfyller inte dagens premiepension det sistnämnda, eftersom den ger stora skillnader i pension.

”Det är helt oacceptabelt att personer med samma livsinkomst ska få helt olika pensioner enbart beroende på hur lyckosamma de varit i sitt placeringsval”, säger LOs förste vice ordförande Tobias Baudin i pressmeddelandet.

Enligt LO är hela premiepensionssystemet väldigt dyrt. Pengar som var avsedda till framtida pensioner försvinner i vinster till fondbolag och försäkringsrådgivare.

”Vi vill se en statlig utredning som utreder frågan och tar fram alternativ”, säger Tobias Baudin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA