Löneavdrag för sovande larmchef på häkte

KRIMINALVÅRDEN2023-03-08

En larmchef på ett häkte som hittades sovande under ett nattpass får tio dagars löneavdrag. Kriminalvårdens personalansvarsnämnd varnar också för att den anställde riskerar att förlora jobbet vid en upprepning.

Det var ett vakthavande befäl som vid en rond vid ettiden på natten upptäckte den sovande larmchefen i en soffa i det nedsläckta personalutrymmet. Larmchefen hade en filt över sig och snarkade, och det vakthavande befälet lyckades inte väcka honom trots upprepade försök. Den vakthavande tog då ett foto på chefen och informerade sina överordnade.

Myndighetens personalansvarsnämnd skriver i sitt beslut att larmchefens agerande inneburit en stor säkerhetsrisk: ”En larmchef ska snabbt kunna inställa sig på platsen för ett larm och i det akuta skedet ansvara för att adekvata åtgärder vidtas vid en incident”. Detta motiverar ett avsevärt löneavdrag, anser personalansvarsnämnden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA