Lönelyften dröjer

LÖNER2005-05-31

Klassificeringen av lönerna på försäkringskassan går trögt. De centrala parterna gav upp redan i mitten av april och lade ut arbetet på länsnivå. Några lönelyft före semestern lär det knappast bli.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

På Försäkringskassan räknar man fortfarande med att lönebilden ska vara klar 15 juni, men det förutsätter att man på länsnivå slutfört klassificeringen 31 maj. Därefter ska en central partssammansatt arbetsgrupp kvalitetsgranska listorna och jämföra statistiken med annan relevant statistik.

Vill se resultat

Otåligheten och oron bland de anställda har naturligtvis ökat i takt med att tiden går, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.

Tanken var att parterna centralt skulle diskutera huvudgrupper och komma överens om
vissa riktlinjer, till exempel på vilken nivå en handläggare av
bostadsbidrag ska ligga. På lokalnivå hade man då endast behövt registrera det handläggaren utför utöver sina ”normaluppgifter”.

När det inte gick att komma överens om gemensamma riktlinjer, flyttades klassificeringsarbetet ut till varje län.

Fyra arbetsdagar före utsatt slutdatum pågick arbetet för fullt: I Stockholm räknade personalspecialist Yvonne Lindén med att man skulle vara klar i tid. I Västerbotten hade man, enligt personalstrateg Karin Boman, kommit halvvägs, och i Halland var parterna överens om två tredjedelar.

– Vi bestämde oss för att spara till sist det vi misstänkte skulle bli svårast att nå enighet om. Jag räknar ändå med att vi kan redovisa siffrorna i tid, säger personalchef Irene Haake.

Känner inte igen oss

– Vi känner inte igen oss i Besta, det system parterna sagt att vi ska använda. Det saknas helt enkelt en ”familj”, där Försäkringskassans anställda på olika nivåer passar in. Detta påpekade vi redan under den partsgemensamma utbildningen i Stockholm, säger personalkonsult Ann-Marie Bromée Dahlrot vid länskontoret i Dalarna.

Som en av tre arbetsgivarrepresentanter har hon tillsammans med ST och Saco i Dalarna arbetat med klassificeringen. Uppdraget är slutfört och materialet inskickat till huvudkontoret, trots att man inte blev överens.

I varsin protokollsanteckning framför ST och Saco kritik över bristerna i Besta. Ann-Marie Bromée Dahlrot håller med facken:

– Försäkringskassan med sina 16 000 anställda borde ha fått en egen grupp – lik den Arbetsförmedlingens anställda har. Nu har vi tvingats placera in våra anställda i en ”familj” där vi inte känner igen oss.

Ann-Marie Bromée Dahlrot är personalkonsult vid Försäkringskassans länskontor i Dalarna. Hon håller med facken om att klassificeringen inte är anpassad till hur personalen arbetar.
Bild: Patrik Lindström
Ann-Marie Bromée Dahlrot är personalkonsult vid Försäkringskassans länskontor i Dalarna. Hon håller med facken om att klassificeringen inte är anpassad till hur personalen arbetar.

Avvärjde konflikthot

Med en muntlig tolkning av medlarnas bud lyckades Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg avvärja en hotande konflikt i 2004 års löneförhandlingar.

ST och Curt Malmborg kom överens om att kartlägga och klassificera arbetsuppgifterna på Försäkringskassan för att se om medellönen avviker från jämförbara gruppers medellöner inom staten. Finns det avvikelser, ”är det rimligt att åtgärda obalansen”, lovade Curt Malmborg.

Parterna blev dessutom överens om att klassificeringen skulle ske skyndsamt och med hjälp av Besta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA