Luftfartsverket ska bli klimatneutralt

MILJÖ2006-02-22

Luftfartsverket är Sveriges första klimatneutrala storföretag. Genom att köpa in certifikat på utsläppsminskningar ska LFV kompensera sina egna utsläpp.

Luftfartsverket genererade 35 000 ton koldioxid under 2004. Någon siffra för förra året finns ännu inte klar, men verket räknar med att utsläppen minskat med cirka 13 000 ton genom att man gått över till grön el.

Luftfartsverket deltar i ett nätverk av storföretag, Business Leaders Initiative for Climate Change, Blicc. Syftet med samverkan är att sträva mot att allt fler aktiviteter blir klimatneutrala för att vända klimatförändringarna. Luftfartsverket är först i Sverige med att deklarera att man ska vara klimatneutrala. Exempel på tidigare klimatneutrala aktiviteter är G8-mötet i Skottland sommaren 2005 och FNs klimattoppmöte i Montreal i november/december. Också sommarens fotbolls-VM i Tyskland ska bli klimatneutralt.

Handeln med utsläppscertifikat möjliggör för Luftfartsverket att vara klimatneutralt, trots att verksamheten kommer att fortsätta att generera utsläpp. Certifierade utsläppsminskningar kan säljas av ett företag till ett annat. Genom inköp av sådana certifikat kan Luftfartsverket kompensera egna utsläpp med minskade utsläpp någon annanstans.

Övergången till grön el är ett sätt att minska utsläppen av den egna verksamheten. Andra åtgärder är att man gått över till miljöbilar och går från olja till biobränslen för uppvärmning av lokaler.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA