Luftfartsverket skyller förseningar på lönestrid

LUFTFART2007-04-13

Orimliga lönekrav från flygledare hotar flygtrafiken på Arlanda och Sturup, enligt ledningen för Luftfartsverket, LFV. ST-avdelningen för flygledarna ser uttalandet som ännu ett utslag av verkets dåliga personalpolitik.

– Grundfelet är att vi inte har den bemanning som krävs. Verket har gjort en jätteblunder när de stoppade flygledarutbildningen under flera år, och det misstaget vill de inte stå för nu, kommenterar Christer Karlsson i avdelningsstyrelsen.

Men enligt chefen för Luftfartsverkets flygledare, Thomas Allard, är inte bristen på flygledare huvudproblemet, utan pengar. Han berättade på en presskonferens på fredagen att enskilda och grupper av flygledare i Stockholm och Malmö skrivit till arbetsgivaren och begärt löneökningar på 62 procent under en treårsperiod.

– Det skulle kosta en halv miljard kronor. Vi vet inte om facken står bakom kraven, sa han och underströk att LFV inte skulle klara en sådan kostnadsökning.

Fackliga förhandlingar angående bristen på flygledare pågår för närvarande. Christer Karlsson vill inte säga vilka krav ST har framfört.

– Men de kan strunta i de där breven, för det är facken de förhandlar med, säger Christer Karlsson.

Verksamheten baseras på övertidsarbete, anser han.

– De som kan arbeta övertid gör det nästan hela tiden, och folk ”säljer” sina semestrar. Det är svårt att göra det år efter år. Hur mycket ska man orka jobba?

Många flygledare är i den åldern då man skaffar barn, och ett stort antal är föräldralediga. Det har antytts att man som anställd är illojal om man tar ut föräldraledighet under sommaren, berättar Christer Karlsson.

LFV anser att det behövs omkring 70 ytterligare flygledare. ST-avdelningens bedömning är att det fattas minst dubbelt så många, eftersom en del flygledare även har andra arbetsuppgifter.

Thomas Allard hävdade vid presskonferensen att den stora svårigheten är att man inte hittar ersättare när ordinarie personal är sjuka eller lediga.

– Vi får helt enkelt inte tag i dem, säger han.

På frågan hur han tror att facken reagerar på hans indirekta påstående att anställda undviker övertidsarbete för att trycka på för högre löner, svarar Thomas Allard, leende:

– Det får du fråga facken om.

Christer Karlsson slår tillbaka.

– Det ligger ingenting i det. Och folk jobbar ju övertid! Att det är svårt att få tag på folk beror dels på att vi är för få, dels på att den nya arbetstidslagen begränsar den möjliga övertiden.

Han säger att han är besviken och ledsen över arbetsgivarnas inställning till anställda som arbetat mycket hårt under flera år.

– Det är väldigt konstigt att man kallar till presskonferens för att klaga på medarbetarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA