Elin Carbell Brunner, Anna Westin, Angelina Broberg, Alfred Wittboldt, Emilie Gustafsson, Maria Dahlström, Henrik Aspegren och på stolen Gabriella Lysholm på Lycksele tingsrätt tog emot Tidningsutgivarnas Offentlighetspris..
Bild: Emanuel Eriksson
Elin Carbell Brunner, Anna Westin, Angelina Broberg, Alfred Wittboldt, Emilie Gustafsson, Maria Dahlström, Henrik Aspegren och på stolen Gabriella Lysholm på Lycksele tingsrätt tog emot Tidningsutgivarnas Offentlighetspris..

Lycksele tingsrätt får nytt offentlighetspris

DOMSTOLARNA2021-12-09
Lycksele tingsrätt tilldelas det nya Offentlighetspriset av dagstidningarnas branschorganisation TU för att domstolen snabbt och effektivt lämnar ut allmänna handlingar. ”Det känns stort och som ett kvitto på att vi gör rätt” säger domstolshandläggaren Emilie Gustafsson.

Det är första gången som TU delar ut det årliga priset som har instiftats för att värna offentlighetsprincipen.

Det är branschorganisationens medlemsföretag som nominerar kandidater som de anser förtjänar utmärkelsen. Priset kan delas ut till en kommun, myndighet eller annan del av den offentliga förvaltningen, eller till en offentliganställd enskild person, som arbetar för att säkerställa medborgarnas och mediernas insyn.

Den första mottagaren av Offentlighetspriset är Lycksele tingsrätt som har nominerats av tidningarna Folkbladet och Västerbottens-kuriren. I motiveringen lyfter TU fram att tingsrätten föredömligt möter lagens krav om att en begäran om allmänna handlingar ska behandlas ”genast eller så snart som det är möjligt”.

Lycksele tingsrätt levererar snabbt och effektivt det som efterfrågas, enligt TU, som också understryker ”att medarbetarna dessutom utan undantag ger ett vänligt och trevligt bemötande är en välkommen bonus”.

Domstolshandläggaren och ST-medlemmen Emilie Gustafsson, som också jobbar i receptionen, är glad för utmärkelsen.

– Att arbeta effektivt, snabbt och rättssäkert i alla lägen är vårt mål och utan att låta skrytsam så är det också så vi jobbar. När jag tar emot allmänheten i receptionen eller när de ringer och mejlar så är mitt mål att vara behjälplig så fort det bara går. Att få det här priset känns fantastiskt kul, säger Emilie Gustafsson.

Vad betyder priset för er arbetsplats?

– Jag tror att vi alla upplever att det känns stort och hedrande. Dels för att det är nytt pris, dels för att det går till oss, som är Sveriges minsta domstol.

Hur är läget på din arbetsplats just nu?

– Vi firade i går med kaffe och tårta, men annars har vi ”all time high” här och mycket att göra. Jämfört med hur det såg ut den här tiden i fjol så har vi i dag fler, större och medialt mer uppmärksammade mål. Det innebär bland annat att fler medier hör av sig och att det beställs fler handlingar, säger Emilie Gustafsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.