Lyfter fram att partsmodellen lindrat skadeverkningarna

CORONA2021-03-12

Den svenska modellen där fack och arbetsgivare samarbetar har tydligt begränsat pandemins påverkan på svensk arbetsmarknad, enligt en ny rapport från Unionen.

I ett pressmeddelande konstaterar Unionen att mer än nio procent är arbetslösa just nu, enligt SCB. Och även om arbetslösheten har ökat under covid-19 skulle ökningen med hög sannolikhet ha blivit långt större om vi inte hade haft system för korttidsarbete, skriver Unionen i rapporten:

”Tack vare korttidsarbete har löntagare kunnat upprätthålla sin konsumtion. Staten har sluppit kostnader kopplade till arbetslöshet. Företag har inte behövt lägga tid och resurser på rekrytering när efterfrågan har ökat igen”, skriver förbundet i rapporten.

”Det sägs ibland att partsmodellen är stel och föråldrad. Under pandemin har det visat sig att modellen är såväl flexibel som snabb. I ett rasande tempo tecknade parterna lokala kollektivavtal kring korttidsarbete. Det räddade mängder av jobb”, konstaterar Unionens ordförande Martin Linder.

Också fackförbundens inkomstförsäkringar och parternas omställningsorganisationer har medverkat till att dämpa pandemins effekter på arbetsmarknaden, hävdar Unionen. Utan partsmodellens verktyg hade krisen kunnat bli mycket djupare.

”Inkomstförsäkringen har skapat trygghet när a-kassan brister. Vi ser även att parternas omställningsorganisationer har löst arbetslösheten på egen hand. Trots att antalet ärenden har ökat markant har omställningsorganisationer hjälpt 9 av 10 att hittar ny sysselsättning. Det är ett imponerande resultat”, betonar Martin Linder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA