Män väljer pensionsfonder mer aktivt

PENSION 2006-12-11

Kvinnor, lågutbildade och låginkomsttagare är förlorare i det så kallade premiepensionssystemet, enligt en rapport från Danske Bank.

Av:  Mikael Silberstein

I morgon, den tolfte december, betalas 25 miljarder kronor ut i premiepensionspengar till det svenska folket, enligt Danske Bank.

Deras undersökning visar att nästan sex av tio aldrig har ändrat sin ursprungliga fondfördelning. Män är mer aktiva än kvinnor, välutbildade och höginkomsttagare är mer aktiva än låginkomsttagare. Aktiefonder och högriskfonder väljs betydligt oftare av män än av kvinnor. Oron för att inte klara sig på sin pension är störst bland kvinnor.

– ­Kvinnor riskerar att bli stora förlorare i premiepensionssystemet om de inte blir mer aktiva när det gäller att välja fonder och satsar mer på aktiefonder som ger bättre avkastning på sikt, säger Mikael Nordberg, vd på Danske Capital i en kommentar.

Men i år har det gått bra för soffliggarna, vars premiepensionspengar finns i Premiesparfonden. Den har tjänat på dollarraset och klarar sig bättre än genomsnittet, enligt webbtidningen E24.

Pensionssystemet

* Premiepensionen är en av tre delar av den allmänna pensionen.

* Premiepensionen kan du själv påverka genom att placera i fonder som du själv väljer. Det kan du göra på www.ppm.nu. Gör du inget val hamnar pengarna i Premiesparfonden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Allmän pension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA