Många i staten väntar med pension

PENSIONER2010-03-04

Det stora generationsskiftet i staten efter 40-talisterna låter vänta på sig. Enligt statistik från Statens pensionsverk, SPV, väljer fyra av fem statsanställda att arbeta vidare efter 65.

De anställda i staten arbetar allt längre innan de går i pension, konstaterar SPV i ett pressmeddelande. Av dem som fyllde 65 år under 2009 så har fyra av fem valt att skjuta upp sin pensionering. En effekt är att kulmen för de framtida pensionsavgångarna skjuts på framtiden:

”Demografin inom statsförvaltningen, med en stor grupp 40-talister, innebär att många går i pension under de närmaste fem åren. När det nu visar sig att många väljer att skjuta upp sin pensionering så förskjuter det toppen på kurvan. Här kan statistiken ge intressant information om statsförvaltningens rekryteringsbehov”, säger SPVs generaldirektör   Ann-Christin Nykvist i pressmeddelandet.

Trenden är lika tydlig när det gäller nybeviljade sjukpensioner och delpensioner. De har minskat, liksom antalet pensionslösningar i samband med arbetsbrist.

”Att vi arbetar längre och mer är på olika sätt positivt. Eftersom vi lever längre måste vi ha mer arbetad tid om vi ska klara av att finansiera välfärden. För många är det också stimulerande att stanna några år extra i arbetslivet och en bonus är att pensionen blir högre”, påpekar Ann-Christin Nykvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av RB (ej verifierad) lör, 03/06/2010 - 19:31
Låt de unga komma ut på arbetsmarknaden

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA