Många kränkta på Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2012-02-13

Mer än sju procent av Försäkringskassans personal har känt sig kränkt på jobbet någon gång under det senaste året. Det kommer fram i en ny medarbetarundersökning.

Försäkringskassans senaste medarbetarundersökning visar på en svag försämring jämfört med året innan.

Siv Norlin, som är ordförande för ST på Försäkringskassan, tycker att man ska ta siffrorna på allvar:

– Det är inga stora förändringar, men rörelsen är ändå nedåt i stället för uppåt, och det är inte bra, säger hon.

Medarbetarundersökningar brukar räknas om till ett medelvärde som kallas NMI – ”nöjd medarbetarindex”. I den här undersökningen, där 10 174 medarbetare deltar, har medelvärdet sjunkit från 4,0 föregående år till 3,9 nu – på en skala där 1 är sämst och 5 bäst.

Särskilt oroad är Siv Norlin över de anställdas arbetsbelastning.

– Det är den enda frågan där medelvärdet hamnar under 3. Vi vet om att många upplever en stark tidspress på jobbet. Resultatet var lika dåligt i den förra undersökningen och jag upplever inte att ledningen ser tillräckligt allvarligt på situationen.

En annan fråga som bekymrar Siv Norlin rör kränkningar på jobbet. På frågan ”Har du känt dig kränkt på arbetsplatsen under de senaste 12 månaderna?” svarar 7,2 procent ja. Framför allt – uppger de som har svarat ja – handlar det om kränkningar på grund av ålder och kön.

– Tyvärr är jag inte så förvånad, säger Siv Norlin.

– Det finns många äldre kvinnor bland våra anställda och det är ofta en kamp att till exempel få en bra löneutveckling för dem. Jag tror att svårigheterna kan ha att göra med hur arbetsgivaren bedömer konkurrensen. Man räknar kanske inte med att äldre kvinnor ska söka sig vidare. I stället väljer man att prioritera de som är unga och välutbildade.

På det stora hela är ändå män och kvinnor lika nöjda med sin arbetsplats. Chefer är mer nöjda (4,2) än sina medarbetare (3,9).

Nu ska sammanställningen av undersökningen diskuteras och analyseras på myndighetens alla arbetsplatser. Slutsatserna ska utmynna i ett konkret arbete med handlingsplaner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA