Många problem med STs tv-serie

”KARRIÄR”2006-03-14

STs ordförande Annette Carnhede är kritisk till hur arbetet med produktionen av tv-serien Karriär har genomförts. Och när serien börjar i april kan Granskningsnämnden välja att titta närmare på programmet och STs finansiering.

Av:  Christian Örjestål

Utbildningsradions nya ungdomssatsning »Karriär – en serie om unga och arbetsmarknaden« har premiär i april. ST har tillsammans med HTF, Sif, SKTF, Finansförbundet och Nutek finansierat den Jarowskij-producerade serien. ST har gått in med 330 000 kronor i projektet.

Tillsammans med de andra finansiärerna bildade ST en referensgrupp för att bidra till produktionen. ST kunde inte skicka samma tjänsteman varje gång referensgruppen samlades, vilket Annette Carnhede inte är nöjd med i dag.

Skulle arbetat annorlunda i dag

–Vi hade kunnat göra det bättre men vi hade inte garderat oss för vad arbetet i referensgruppen innebar. Vi har lärt oss av den här händelsen. I dag skulle vi ha organiserat vårt arbete i referensgruppen på ett annat sätt, säger Annette Carnhede.

Annette Carnhede tror att ST skulle arbetat annorlunda om produktionen varit aktuell i dag.

–Vi skulle tydligare ha granskat vad ett åtagande av det här slaget innebär för organisationen och den som ska genomföra det.

Karriär har varit en problemfylld produktion även på andra områden. Programmet stoppades i höstas då Utbildningsradion (UR) ansåg att det förekom otillbörlig reklam i serien. Jarowskij har sedan dess klippt om serien och den 9 april är det premiär för Karriär.

»Svårare gränsdragning«

Dessförinnan hade tidningen Journalisten skrivit artiklar där fackförbundens roll i produktionen diskuterades. Andreas Morén, ordförande för Journalistförbundet vid UR, sa då bland annat: »Det borde gå att samarbeta utan att det handlar om pengar. Gränsdragningen mellan sponsring, reklam och medfinansiär blir allt svårare.«

På URs webbplats står det: »URs verksamhet ska, liksom de övriga public servicebolagen, bedrivas självständigt i förhållande till staten, olika intresseorganisationer och andra maktgrupper i samhället. UR får inte sända reklam eller sponsrade program, det vill säga av utomstående parter hel- eller delfinansierade, där sponsringsbidraget tillfaller UR direkt.«

För att kringgå dessa regler kan ett produktionsbolag arbeta med finansiärer och sedan sälja visningsrätten till UR. Men även då kan det uppstå problem.

–Om det visar sig att UR kunnat köpa visningsrätten billigare på grund av att programmet är sponsrat så kan det strida mot bestämmelserna, säger Eva Tetzell, ställföreträdande direktör på Granskningsnämnden. Just nu driver vi ett liknande ärende i domstolen där LO och Folksam finansierat ett program som visats på UR. Vi hävdar att UR har kunnat köpa produktionen billigare tack vare finansiärerna.

Den referensgrupp som ST deltagit i kan, om den påverkat innehållet i Karriär, vara en grund för att Granskningsnämnden tar upp tv-programmet till granskning.

Ombudsmän medverkar

–Om en sponsor eller finansiär påverkat innehållet i ett tv-program så är det mycket allvarligt.

I Karriär figurerar ombudsmän från några av de finansierande förbunden och ungdomar uppmanas att fråga arbetsgivare om de har kollektivavtal.

Kan det vara partiskhet till förmån för finansiärerna?

–Det kan jag inte uttala mig om. Vi granskar program först efter att de sänts. Innan dess tar vi inte ställning, säger Eva Tetzell.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA