Många små bolag vinner upphandlingar

UPPHANDLING2015-10-16

Det är främst mindre företag med färre än 50 anställda som lämnar anbud i offentliga upphandlingar. Det framgår av siffror från Konkurrensverket, KKV.

Åtta av tio av de företag som lämnade anbud till kommuner, landsting och stat under 2014 är små företag med färre än 50 anställda. Bara en av tjugofem av anbudsgivarna var företag med fler än 250 anställda. Däremot lämnar storföretagen in fler anbud – fyra av tio anbud lämnades av stora företag och ungefär lika många av de mindre. Det framgår av färsk statistik som redovisas av KKV och Upphandlingsmyndigheten.

De mindre företagen vinner 41 procent av upphandlingarna, konstaterar KKVs generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande:

”Det är roligt att konstatera att små företag lämnar anbud, och också vinner upphandlingar, när kommunerna, landstingen och staten köper varor och tjänster”.

Värdet av den offentliga upphandlingen uppskattades under 2012 har varit 625 miljarder kronor. Det motsvarar en knapp femtedel av bruttonationalprodukten, BNP.

Under 2014 gjordes totalt 18 407 annonserade upphandlingar i Sverige, vilket är en minskning med sju procent. Orsaken är att direktupphandlingsgränsen nästan fördubblades under året till dagens 505 800 kronor, vilket gjorde att färre upphandlingar behövde annonseras.

Åtta procent av upphandlingarna överklagas. Vanligast är det inom områdena kontorsmaskiner och datautrustning, tätt följt av medicinsk utrustning och läkemedel. Överprövningar är dubbelt så vanliga bland sådana upphandlingar som styrs av EU-direktiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Upphandling
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA