Sju av tio vill inte lämna anbud

UPPHANDLING2016-01-19
Sju av tio svenska företag har helt eller delvis slutat att lämna anbud i offentliga upphandlingar. Det redovisar arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringliv efter en enkätundersökning.

Stat, landsting och kommun upphandlar varor och tjänster till ett värde av cirka 600 miljarder kronor årligen. Krångel och otydliga kravspecifikationer har gjort att sju av tio företag inte längre deltar i upphandlingar, enligt Svenskt Näringslivs företagarpanel.

Enligt Stefan Holm, näringspolitisk expert på Almega, beror det på en problematik i tre delar:

  • underlagen är svåra, krångliga och byråkratiska,
  • dialogen mellan beställare och leverantör är komplicerad och fyrkantig,
  • många upphandlingar handlar om lägstapriser, vilket pressar både priser och kvalitet.

”Jag har all respekt för offentliga myndigheters strävan att hålla ned kostnaderna, men det måste finnas en balans mellan kvalitet och pris. Företag som konkurrerar med kvalitet istället för med låga priser, lämnar inte anbud i den typen av upphandlingar”, säger Stefan Holm till Svenskt Näringsliv på webben.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Upphandling
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.