TCO vill skärpa krav vid upphandling

UPPHANDLING2015-11-03
TCO vill att det ska vara obligatoriskt att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling inom alla branscher. Det framgår av organisationens remissvar på en statlig utredning.

TCO har lämnat sina synpunkter på utredningen om upphandling och villkor enligt kollektivavtal till Finansdepartementet. TCO är i grunden positiv till utredningens förslag, men vill att regeringen går längre för att säkra skäliga arbetsvillkor i offentlig upphandling:

”Utredningens förslag är en bra början, men vi ser ett behov av att förstärka och förenkla. TCO vill att villkor enligt kollektivavtal ska ställas på lön, semester, arbetstid, försäkringar och tjänstepension i samtliga branscher. Utredningen utelämnar viktiga delar, som försäkringar och tjänstepension”, skriver EU-rättsjuristen Sofia Råsmar i ett pressmeddelande.

TCO föreslår därför en alternativ modell för hur arbetsrättsliga krav ska ställas i en offentlig upphandling, där särskilda kontraktsvillkor på lägsta nivå för lön, semester, försäkringar, arbetstid och avsättningar till tjänstepension blir obligatoriskt. Den bakomliggande tanken är att göra det enklare för de lokala upphandlande myndigheterna att uppnå syftet med regleringen – att ge arbetstagarna skäliga anställningsvillkor och undvika social dumping.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.