Mängden svartjobb oförändrad

SKATTEVERKET2020-02-07
Svartjobbens del av BNP har inte förändrats nämnvärt de senaste 13 åren, uppger Skatteverket i en ny undersökning. Däremot förekommer svarta pengar i nya branscher jämfört med tidigare.

Skatteverket har uppskattat de svarta arbetsinkomsterna mellan 2010 och 2016 utifrån de ändringar som har gjorts i Skatteverkets revisioner. Det handlar då om ändrade löner till anställda eller ändringar av över- eller underskott för enskilda näringsidkare samt fysiska delägare i handelsbolag.

De förändringar som genomförts efter myndighetens revisioner uppgår i genomsnitt till 900 miljoner kronor per år. Det motsvarar enligt Skatteverket 91 miljarder kronor i oredovisade inkomster. Det utgör i sin tur 2,3 procent av BNP, och 6 procent av de totala arbetsinkomsterna. När Skatteverket gjorde motsvarande uppskattning år 2006 kom den fram till svarta inkomster på 71 miljarder kronor, vilket då var 3 procent av BNP och 7 procent av den totala lönesumman.

Enligt Skatteverket har de svarta inkomsterna flyttats från gruppen enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag till gruppen med aktiebolag med en lönesumma på mellan en och fem miljoner kronor. Samtidigt har svartarbetet minskat i de branscher där reformer för bättre regelefterlevnad har genomförts.

”Även om det finns indikationer på att de svarta inkomsterna åtminstone inte har ökat som andel av BNP eller arbetsinkomsterna på 13 år bör resultaten tolkas med försiktighet. Det krävs ytterligare studier för att kunna fastställa resultaten eller tala om en viss trend”, kommenterar rapportförfattaren Damián Migueles utvecklingen i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.