Männen vinnare på nytt pensionsavtal

PENSIONER2006-06-22

I dag tecknades ett nytt pensionsavtal inom Försäkringskassan. För en grupp kvinnor innebär det nya avtalet försämrade pensionsvillkor. Men STs företrädare anser att det inte gick att komma längre i förhandlingarna.

– Jag har varit gräsligt förbannad över att man skulle ta bort rättigheter som vi blivit lovade. Men jag hade ställt in mig på att inte få något över huvud taget, så den här är bättre än ingenting alls.

Det säger Annika Skytt vid Försäkringskassan i Stockholm.

Hon är född 1955 och tillhör den grupp som enligt det tidigare avtalet hade rätt att gå vid 60.

Den nya uppgörelsen ger henne möjlighet att sluta vid 63, men då med en högre ersättning än tidigare.

Kvinnor får gå vid 60

Det hela handlar om övergångsbestämmelser från ett äldre pensionsavtal som gav en grupp kvinnor rätt att gå i pension vid 60 med 65 procent av slutlönen. Förutsättningen har varit att de anställts före den 1 april 1991, hade fyllt 28 år under det året och inte hade bytt lokalkontor.

Motsvarande rätt har inte funnits för männen.

Hösten 2001 anmälde 22 män vid Försäkringskassan i Skåne avtalet till Jämo och sedan 2002 har det pågått förhandlingar om ett nytt, könsneutralt, avtal.

Från STs sida har man sagt att ett nytt avtal inte ska betalas med sämre förmåner för kvinnorna. Ändå har man nu accepterat vissa försämringar.

– Vi kämpade för att alla kvinnor skulle behålla sina pensionsförmåner. Men med tanke på förutsättningarna är vi ändå nöjda med uppgörelsen, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.

Hon säger att avtalet måste jämföras med det slutbud som kom från Arbetsgivarverket 2003. Det innebar att kvinnor födda efter 1954 helt och hållet skulle bli av med sin rätt att gå i pension vid 60.

– Många hade nog tappat tron på att vi skulle få något alls, säger hon.

En grupp som förlorar på det nya pensionsavtalet är kvinnor födda 1948 – 1949 som väljer att gå i pension vid 60. De får bara 60 procent av lönen i ersättning jämfört med 65 procent i det gamla avtalet.

För dem som är födda mellan 1950 – 1963 höjs åldern när de kan gå i tidig pension successivt. De som är födda senast 1963 kan gå i pension när de är 64 år.

Därefter gäller som tidigare 65 år för alla.

Får högre ersättning

Kvinnor som går i pension efter 61 års ålder får en högre ersättning jämfört med tidigare.

De stora vinnarna är de män som hittills inte alls omfattats av möjligheten till tidig pension. Det vill säga män som varit anställda på samma lokalkontor sedan den 1 april 1991 och som är födda 1963 eller tidigare.

Åke Carlsson vid Försäkringskassan i Stockholm är nöjd med att männen får samma pensionsvillkor som kvinnorna.

– Det är på tiden att vi får ett jämställt avtal, säger han.

Men han tycker det är tråkigt att en grupp kvinnor nu får försämrade villkor jämfört med tidigare.

Det nya pensionsavtalet börjar gälla den 1 september 2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA