»Människor är ledsna och uppgivna«

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-12-15

Gränser i sjukförsäkringen är bra, men som det blir nu fungerar det som en stupstock, anser Ann-Britt Trygg vid Försäkringskassan i Vetlanda. Hon säger att de som ska utförsäkras oroar sig för vad som ska hända med dem.

– Det finns så många frågor, säger Ann-Britt Trygg, handläggare vid Försäkringskassan i Vetlanda med anledning av de nya sjukreglerna. Hon brottas nu med tolkningen av ett av undantagen i de nya reglerna: vilka riskerar allvarlig försämring om de förs över till Arbetsförmedlingen?

De senaste veckorna har hon och en arbetsförmedlare haft möten med långtidssjuka som ska överlämnas till Arbetsförmedlingen efter årsskiftet.

»Förstår att vi gör vad vi kan«

– Människor är ledsna och uppgivna och frågar vad som ska hända med dem. Men de förstår att det inte är vi som skrivit reglerna och att vi gör vad vi kan.

Ann-Britt Trygg har hand om personer som är deltidssjukskrivna och har ett arbete på deltid.

– Bland dem finns sjuka som inte är återställda efter en operation, eller som känner sådan smärta att de inte klarar av ett heltidsarbete. Andra har en sjukdom som gör att de kan arbeta i perioder.

Väntar på rehabilitering

Hon beklagar att den medicinska rehabiliteringen, som utgör en del i den så kallade rehabiliteringskedjan, inte hållit jämna steg med andra förändringar. Landstingen saknar resurser och många väntar fortfarande på sin rehabilitering.

– Jag tycker det är bra att det finns gränser i sjukförsäkringen. Men det ska inte vara någon stupstock.

Möjligheten att få tidsbegränsad sjukersättning borde inte ha tagits bort, anser Ann-Britt Trygg. Nu är det bara de som har en livsvarig nedsättning av arbetsförmågan som kan få sjukersättning.

– Den som har en kronisk sjukdom kan behöva tid på sig för att komma tillbaka. Det har vi lärt oss.

De som inte kan jobba efter de tre månadernas introduktion kan, efter en karenstid, återigen ha rätt till sjukpenning. Försäkringskassan tror att det kan röra sig om en tredjedel av de 54 000 som utförsäkras 2010.

Men den som saknar sjukpenninggrundande inkomst, SGI, får ingen sjukpenning. Och sannolikheten att få permanent sjukersättning vid en förnyad prövning är liten.

– Människor ska inte behöva gå från hus och hem för att de är sjuka, anser Ann-Britt Trygg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Inlagt av Ulf Eriksson (ej verifierad) tis, 01/05/2010 - 21:57
Sjukreform till de riktigt sjukas fromma.

Nya sjukskrivningsreglerna en nödvändighet, Utsatta har hjälp av sjukreformen.

I början av 1980-talet var antalet personer i Sverige som varit sjukskrivna i mer än ett år cirka 15 000.

Tjugo år senare, 2002-2003, var antalet långtidssjukskrivna i stället 125 000-130 000.

Skulle svenska folket blivit tio gånger sjukare under dessa tjugo år? Självfallet inte!

Det är detta enorma överutnyttjande som måste stävjas, och det faktum att sjukskrivning används som personalpolitik på arbetsplatser där konflikter råder.

Att städa upp i sjukförsäkringen hjälper de riktigt sjuka. Det insåg redan S-regeringen.

Frågan var nu om också de nya grupperna skulle få rätt till obegränsad sjukpenning? Svaret blev nej från den dåvarande S-regeringen. Delvis av ekonomiska skäl, delvis också för att man snabbt lärde sig att “utbrända” inte ska vara sjukskrivna mer än tre månader. Sedan blir man sjuk av sjukskrivningen, arbetet kommer allt längre bort.

Rehabiliteringskedjan som infördes 2008 är den naturliga fortsättningen. De som mår dåligt på jobbet kan först byta miljö på arbetsplatsen, sedan få ett nytt jobb.

De nya reglerna avser alltså inte alls de svårt sjuka.

Varför Försäkringskassans handläggare ändå skrämmer upp svårt sjuka är för mig en gåta.

Beror de på deras politiska hemvist, att de vill hjälpa oppositionen? Används sjuka som brickor i ett partipolitiskt spel?

Vi har tidigare sett hur a-kassor beordrat arbetslösa att delta i S-demonstrera för att få arbetslöshetsersättning. Ser vi nu liknande manipulationer på Försäkringskassan där cancersjuka utnyttjas?
Inlagt av Jan Nilsson (ej verifierad) tors, 04/22/2010 - 00:40
När jag läser denna artikel så känns det skrivet av någon från Husmarks lakejer. Eller någon som vara dåligt insatt i den situation som den person som är i behov av ett socialsystem för sjuka personer. "Efter tre månader som utbränd skall man tillbaks, längre behövs inte,,,," När man kommer med sådana synpunkter, visar det sig att det blir ett stort frågetecken för inläggets allvar. Men som tur är finns det fler människor med empati och förståelse för oss sjuka.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA