Krav på sjuka luckras upp

SJUKREGLER2009-12-15

Reglerna om att den som är sjuk ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar ska mjukas upp. Om det är »oskäligt« kan prövningen skjutas på framtiden. Initiativet kommer från de borgerliga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet.

180-dagarsregeln innebär att människor efter 180 dagars sjukskrivning kan tvingas att säga upp sig från sitt jobb och söka annat arbete. Det gäller om Försäkringskassan bedömer att man kan klara något slags arbete, men att det inte är säkert att man kan gå tillbaka till sitt gamla arbete under det närmaste halvåret.

Backar efter kritik

Bestämmelsen infördes förra sommaren och har fått mycket kritik. Nu backar de borgerliga, och vill att en prövning av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar inte ska göras om den är »oskälig«. Det ska exempelvis inte vara nödvändigt att lämna ett deltidsjobb som man klarar, även om man förväntas klara ett annat arbete i större omfattning.

Otydligt begrepp

I en snabbremiss har Försäkringskassan dock svarat att det nya begreppet oskäligt är för otydligt som stöd i beslutsfattandet för den enskilde handläggaren.

De borgerliga i utskottet vill även göra en mindre utvidgning av möjligheten att få sjukpenning på 80-procentsnivå efter 364 dagars sjukdom. För närvarande krävs »synnerliga skäl« och mycket allvarlig sjukdom. Om riksdagen följer utskottsförslaget kommer det från 1 januari nästa år att räcka med allvarlig sjukdom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA