Många nekar Arbetsförmedlingen

SJUKREGLER2009-12-17

Många av dem som utförsäkras från Försäkringskassan efter årsskiftet tackar sannolikt nej till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Det visar kassans egen statistik.

Enligt Försäkringskassan är det drygt 16 000 personer som förlorar sin rätt till fortsatt sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning i januari. Den som blir utförsäkrad erbjuds att delta i ett introduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen. Den som deltar får ett aktivitetsstöd.

Försäkringskassan har kallat 11 500 personer till överlämningsmöten, där den som är på väg att bli utförsäkrad får träffa handläggare från både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Enligt den senaste statistiken hade 6 800 sådana möten genomförts till och med i tisdags. 2 500 av dem som kallats hade då tackat nej till att delta i överlämningsmöten.

Enligt Cecilia Udin, som är nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, finns ingen statistik över varför människor tackar nej till att överföras till Arbetsförmedlingen. Men bland dem finns personer som hoppas få behålla sin sjukpenning enligt de nya regler som införs vid årsskiftet.

– Vi kan inte fatta några beslut förrän lagen har trätt i kraft 1 januari. I det här läget är det många av de försäkrade som inte vet vilket ben de ska stå på, säger Cecilia Udin.

Totalt räknar Försäkringskassan med att 54 000 personer kommer att bli utförsäkrade under nästa år. Av dem är det nästan 17 000 som inte har någon - eller mycket låg - sjukpenninggrundande inkomst och i stället uppbär garantiersättning.

Nästan 6 500 av dem har bara garantiersättning. Den som saknar sjukpenninggrundande inkomst kan inte komma tillbaka till Försäkringskassan och få sjukpenning.

Den som inte heller kan arbeta i någon utsträckning eller delta i någon arbetsmarknadsåtgärd är hänvisade till kommunens socialtjänst för sin försörjning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA