Fler förlorare än vinnare

SJUKREGLER2010-03-18

Tvärtemot regeringens utfästelser har varannan person av dem som utförsäkrades vid årsskiftet fått mindre ersättning än tidigare. Det visar aktuell statistik från Försäkringskassan.

Totalt gick 12 040 personer över från långtidssjukskrivning till arbetslivsintroduktion på Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Det var personer som uppnått maximal tid i antingen förlängd sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning. Före jul hävdade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, M, att de allra flesta skulle få mer pengar efter övergången, eftersom ersättningen skulle beräknas utifrån a-kassenivån i stället för sjukpenningbeloppet.

Nu visar Försäkringskassans siffror för februari att 50 procent av dem som gick över till Arbetsförmedlingen har fått sänkt ersättning, 35 procent har fått högre ersättning och för 15 procent är förändringen mindre än 100 kr per månad. Av dem som fått sänkt ersättning har mer än hälften förlorat mer än 1 000 kronor per månad. En av fem har förlorat mer än 5 000 kronor per månad.

De som fått minskad ersättning har sannolikt fått det till följd av att de antingen ligger över taket i arbetslöshetsförsäkringen eller därför att de inte uppfyller villkoren för att få inkomstrelaterad ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, konstaterar Försäkringskassan.

För att få aktivitetsstöd med lägst 320 kr per dag vid heltid måste deltagaren uppfylla arbetsvillkoret inom arbetslöshetsförsäkringen. För att få högre aktivitetsstöd måste deltagaren också uppfylla medlemsvillkoret inom arbetslöshetsförsäkringen.

Det finns fortfarande en viss osäkerhet i Försäkringskassans siffror, eftersom 2 500 personer har fått den lägsta dagersättningen utbetalad, eftersom de ännu inte fått definitivt beslut om ersättningsnivån. Många av dessa kommer att få ett högre belopp senare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA