"För tidigt dra slutsats om ersättning”

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-02-19

Det är ännu för tidigt att dra några slutsatser om nivån på ersättningen till dem som utförsäkrades vid årsskiftet,enligt Försäkringskassan. De preliminära utbetalningarna har gett flertalet mindre pengar än tidigare.

Under januari betalade Försäkringskassan ut aktivitetsstöd till ungefär 11 500 personer som hade slut på dagar i sjukförsäkringen. De hade tidigare haft förlängd sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning, enligt den statistik som myndigheten redovisade i går.

Den första utbetalningen av aktivitetsstöd är oftast preliminär, därför att de underlag som krävs för att fastställa den slutliga ersättningen inte är klara. Det handlar till exempel om information från a-kassan. När underlag saknas betalar Försäkringskassan ut den lägsta ersättningen, 223 kronor per dag. När alla handlingar har kommit in fastställs den slutliga ersättningen och myndigheten gör en tilläggsutbetalning till den som är berättigad till högre ersättning.

”Därför går det i dag inte att dra slutsatser kring ersättningsnivåernas ökning eller minskning, utan uppgifterna avser endast vad som har betalats ut i januari”, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Under januari fick cirka 3 200 personer minst lika mycket som de tidigare fick från sjukförsäkringen. Cirka 8 300 personer fick mindre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA