Meddelarskydd i bolag får vänta

ÖPPENHET2006-02-21

Regeringen vill ge anställda i kommunala företag meddelarskydd. Men något motsvarande förslag för statligt ägda bolag är inte att vänta före valet.

–Det är förfärligt, säger STs ordförande Annette Carnhede. Vi vet både genom egna och andras undersökningar att rädslan hos de anställda inom statliga bolag är stor. Därför har vi sedan länge ställt krav på meddelarskydd, bland annat till statsminister Göran Persson.

Den parlamentariska offentlighets- och sekretesskommittén föreslog i sitt slutbetänkande 2004 att anställda i både statliga och kommunala bolag ska få samma meddelarskydd som myndighetsanställda.

Förbud forska efter källor

Meddelarskyddet innebär att arbetsgivaren inte får efterforska vem som lämnat hemliga uppgifter eller berättat om missförhållanden för medier eller ingripa mot en anställd som gjort detta.

Men det lagförslag om meddelarskydd som regeringen nu lämnat till lagrådet gäller enbart kommunala företag.

Som orsak anger Henrik Jermsten, departementsråd på justitiedepartementet, att steg ett när det gäller de statliga bolagen är att införa handlingsoffentlighet.

–Och där är vi inte klara med beredningen än.

Han kan inte säga om regeringen över huvud taget avser att lägga ett förslag om meddelarskydd i statliga företag. Men propositionslistan för våren är spikad, så något nytt lagförslag är inte att vänta före valet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA