Peter Lennartsson tackar kongressen efter att ha blivit vald till STs första vice ordförande.
Bild: Alexander Armiento
Peter Lennartsson tackar kongressen efter att ha blivit vald till STs första vice ordförande.

»Meddelarskydd viktig fråga«

ST-KONGRESS2012-05-30

Med god marginal valde STs kongress Peter Lennartsson till förbundets första vice ordförande. Han kommer från ST inom flygledningen. Flera talare lyfte fram hans bakgrund inom bolagssidan som en viktig erfarenhet.

Trots att Peter Lennartsson var valberedningens kandidat till första vice ordförandeposten, var utgången inte säker. Två motkandidater ställde upp.

– Det tycker jag är väldigt positivt. Det visar att vi har många inom förbundet som är beredda att satsa och ta ansvar. Det är inte bra om valet avgörs med ett ”vi tog dem vi hade”, säger Peter Lennartsson.

Men när kongressens ombud hade röstat visade siffrorna att han hade vunnit en tydlig seger. Peter Lennartsson fick 72 röster, medan motkandidaterna Tom Johnson fick 41 och Meeri Wasberg 14.

Inför omröstningen gick flera personer upp i talarstolen och gav Peter Lennartsson sitt stöd. Flera lyfte fram hans erfarenheter från bolagssidan. Även om han själv arbetar inom ett affärsverk, har han via avdelningen facklig erfarenhet från flera bolag som bedriver verksamhet på de svenska flygplatserna. Ann-Marie Bredberg, från ST inom flygledningen, lyfte bland annat fram att han ”trots sin ungdom” – Peter Lennartsson fyller 40 år i december – har stor och bred erfarenhet.

– Han är en framtidsmänniska. Han är drivande, drivkraftig och orädd. Han utmanar gärna. Han är inte rädd för att väcka debatt. Och han är också lyhörd. Han har ett stort fackligt och varmt hjärta, sa hon.

– Det känns förstås väldigt roligt, kommenterar Peter Lennartsson. Jag tror att min främsta styrka är att jag är ödmjuk och samtidigt tydlig. Fackligt arbete handlar mycket om att först lyssna och sedan vara tydlig och också våga ta strid om det behövs.

Han tror att han har med sig erfarenheter som kan vara värdefulla i det nya uppdraget. Framför allt syftar han på att han har varit med om att bolagisera vissa delar av Luftfartsverket.

Peter Lennartsson pekar på rak arm ut flera områden som han vill påverka. Till exempel vill han stärka meddelarskyddet även inom de statliga bolagen.

– Det är den enskilt viktigaste frågan som rör bolagssidan. Ser vi fel i verksamheten måste vi kunna säga till.

Lönefrågor och anställningsvillkor vid bolagiseringar är en annan fråga som Peter Lennartsson brinner för.

– Det får inte ske någon villkorsdumpning! Vi accepterar inte avtalsshopping. Man ska inte vinna kontrakt på att ha de sämsta avtalen, utan på att ha den bästa verksamheten.

Inom de frågorna hoppas han att ST, tillsammans med TCO, ska bli tydligare.

– Vi ska våga ställa tydliga krav. Och jag tycker att vi redan i dag går åt det hållet.

Samtidigt tar han plats i presidiet för att företräda hela ST – inte som representant för bolagen eller flygledarna inom förbundet.

– Det har jag redan vant mig vid under de här fyra åren i förbundsstyrelsen. Jag representerar inte någon specifik avdelning. Men min bakgrund har gett mig erfarenheter som jag kommer att bära med mig in i det nya uppdraget.

Samtidigt säger han att han är ödmjuk inför alla de områden där han ”behöver utvecklas” och lära sig mer. Som exempel nämner han de spelregler som gäller på den politiska arenan och i den svenska statsförvaltningen.

– Det är därför jag är så glad att få jobba med Britta Lejon. Jag är väldigt taggad och inställd på att tanka kunskap från henne! Hon har en så gedigen erfarenhet på de områden där jag vill lära mig mer.

Peter Lennartsson tackar kongressen efter att ha blivit vald till STs första vice ordförande.
Bild: Alexander Armiento
Peter Lennartsson tackar kongressen efter att ha blivit vald till STs första vice ordförande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA