Annons:

Även om pandemin sannolikt ligger bakom en hel del av STs ökande medlemsantal, har höstens särskilda satsning på att värva medlemmar också spelat in, tror STs förbundsordförande Britta Lejon.
Bild: Casper Hedberg
Även om pandemin sannolikt ligger bakom en hel del av STs ökande medlemsantal, har höstens särskilda satsning på att värva medlemmar också spelat in, tror STs förbundsordförande Britta Lejon.

Medlemsrekord i spåren av pandemin

ST2020-04-07

I mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.

Coronapandemin har utlöst varsel på flera håll på arbetsmarknaden, och nu börjar det synas i STs medlemsstatistik. I mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad. Tidigare rekord sattes i oktober 2016 då 873 nya medlemmar tillkom.

– Helt fantastiskt och jätteviktigt. I tider av oro och kris så brukar intresset för facket och a-kassan öka. Men jag är helt övertygad om att det här också har att göra med vårt ökade fokus på värvningsarbetet, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.

Flest nya medlemmar har tillkommit inom Swedavia, bolag inom spårtrafiken, Polisen, Postnord samt universitets- och högskoleområdet. Medlemsutvecklingen är som starkast i ålderskategorin 25 till 35 år. I det åldersspannet har 471 nya medlemmar tillkommit, enligt siffrorna för mars månad.

De yngre på arbetsmarknaden har också varit en prioriterad grupp under höstens särskilda fokus på värvningsarbetet för STs del, säger Britta Lejon.

– Det är roligt att det har gett resultat. En högre andel av de unga på arbetsmarknaden har korta och otrygga anställningar. Det är också en lägre anslutningsgrad i den gruppen och därför är det viktigt att vi kan attrahera dem.

Hur ska ST bibehålla ett högt medlemsinflöde på längre sikt?

– Jag tror som sagt att det här inte bara handlar om oron på arbetsmarknaden. Vi måste fortsätta med det utåtriktade arbete som våra värvare har lyckats så bra med. En viktig fråga för förbundet är också att fortsätta med arbetet för att de samhällsviktiga verksamheterna där våra medlemmar arbetar får tillräckligt med resurser. Den här krisen kommer att påverka under lång tid. Företag kommer att gå omkull och det kommer sannolikt att bli fler varsel för våra medlemmar innan den här krisen är över.

Totalt har ST nu 95 914 medlemmar, inklusive studerande- och pensionärsmedlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Medlemmar Corona
Inlagt av Ingegerd (ej verifierad) ons, 04/08/2020 - 18:20
Det var på tiden - grattis!
Äntligen så kanske gemene man förstår allvaret av fackligt arbete. Jag tycker det är för tyst ute på min arbetsplats från fackliga representanter, nu lever en tynande tillvaro. Själv försöker jag påverka nya arbetskamrater men även de som jobbat ett tag, oftast yngre, om vikten av att vara ansluten till en fackförening. Men det är inte många som förstår hur viktigt det arbete har varit och är. Ofta uppger de att de inte har råd att vara med!!!
Återigen grattis och förhoppningsvis ger det ringar på vattnet. Glad Påsk

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA