Menzies flög in strejkbrytare

ARBETSRÄTT2011-09-01

Bolaget Menzies Aviation lockade svenska anställda att arbeta i Sydafrika under en strejk. ST, som har medlemmar i företaget, protesterar mot vad man uppfattar som strejkbryteri.

Menzies Aviation Sverige AB bedriver så kallad ”ground handling” på Arlanda och Landvetter. Den brittiskägda moderkoncernen finns på flygplatser världen över.

I Sydafrika pågår sedan 23 augusti en strejk mot Menzies efter strandade löneförhandlingar. Det är South African Transport and Allied Workers´ Union (Satawu) som strejkar. Förbundet är liksom ST anslutna till Internationella transportarbetarefederationen (ITF).

Menzies har svarat på strejken med att fråga anställda i dotterbolag i andra länder, bland annat Sverige, om de vill arbeta tillfälligt i Sydafrika.

– Bolaget har helt enkelt frågat anställda i andra länder om de vill åka till flygplatsen i Johannesburg och täcka upp för de strejkande. Några har faktiskt åkt dit från Sverige, säger STs ombudsman Maria Olwæus.

ST organiserar omkring 150 anställda hos Menzies Aviation Sverige. De arbetar på Landvetter och Arlanda.

– Så vitt vi vet är det inga ST-medlemmar som åkt i väg, säger Maria Olwæus.

ST har ändå beslutat att skicka en formell protest till bolaget, undertecknad av förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

– Vi har frågat oss om det här inte är strejkbryteri. ST kan inte acceptera att medlemmar används som strejkbrytare. Det hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, säger Maria Olwæus.

I protestskrivelsen poängterar förbundet att det ser ”ytterst allvarligt på att en arbetsgivare ställer grupper av anställda mot varandra”.

Skrivelsen skickas samtidigt även till Almegas vd Jonas Milton och till Luftfartsverket som upphandlat tjänsterna från Menzies.

Chefen för Menzies Aviation Sverige, Miguel Gomez Sjunnesson, bekräftar att tre anställda vid Landvetter åkte ner till Sydafrika för att arbeta på OR Tambo International Airport i Johannesburg.

– Jag blev ombedd att fråga om det fanns frivilliga. Fler ville åka, men tre skickades ner till Sydafrika. De stannade i två veckor.

Miguel Gomez Sjunnesson vill inte ta ställning till om detta är strejkbryteri innan han sett hur ST argumenterar i sin protestskrivelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA