Mer än 80 procent till männen

ANSLAG2007-03-20

Statliga forskningsanslag har fördelats bland 65 sökande på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Av dem som fått anslag var 50 män. Nu begär facket en granskning i jämställdhetskommittén.

Totalt har 44 miljoner kronor i så kallade ALF-medel fördelats mellan de 65 forskarna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Bara 15 av dem som fick forskningsanslag var kvinnor, och de kvinnliga forskarna fick i genomsnitt 565 000 kronor, jämfört med männens genomsnitt på 720 000.

– Vi vill att jämställdhetskommittén på Akademiska sjukhuset gör en utredning för att belysa att det inte förekommit diskriminering av kvinnliga läkare, säger Anna Rask-Andersen, ordförande för Sjukhusläkarföreningen till Upsala Nya Tidning.

ALF-medel är statliga forskningsanslag som fördelas genom de landsting som via sina universitetssjukhus bedriver läkarutbildning. Pengarna har fördelats av en nämnd med representanter från Uppsala universitet och från landstinget. Till stöd i bedömningen av vilka projekt som skulle få anslag har nämnden haft sju experter. Samtliga är män.

Nu vill läkarföreningen att jämställdhetsnämnden ska granska hur många kvinnor som sökte forskningsanslag, varför det bara finns män bland de externa experterna och om det finns en struktur på sjukhuset som hindrar kvinnliga läkare att söka anslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA