Mer fusk i högskolan under pandemin

HÖGSKOLAN2021-03-17

Antalet disciplinärenden i högskolan har ökat kraftigt under coronapandemin, konstaterar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, i en rapport om hur lärosätena påverkats av covid-19.

Studenternas prestationer har inte sjunkit nämnvärt under den pågående pandemin, enligt UKÄs rapport. Inte heller avhoppen har ökat, men däremot ökar antalet disciplinärenden kraftigt. Under 2020 blev 2 466 studenter föremål för någon disciplinär åtgärd, vilket är 61 procent fler än året innan. Den vanligaste orsaken har varit plagiering av någon annans arbete. Men den största ökningen har skett inom det som kallas otillåtet samarbete. Där har antalet fall ökat från 144 fall 2019 till 763 fall 2020.

Enligt UKÄ uppger lärosätena att ökningen har samband med övergången till distansundervisning och digitala examinationer. Omställningen skedde med väldigt kort varsel, vilket gjorde att information och kommunikation om vilka regler som gäller inte har hunnits med.

”Det har också funnit en brist på kontrollfunktioner vid digitala examinationer, och en osäkerhet på lärosätena på vad för kontroller de faktiskt får göra”, framhåller UKÄs verksjurist Stefan Axelsson i ett pressmeddelande.

UKÄ konstaterar att omställningen har varit stor för lärosätena under pandemin och att så väl personal som studenter sattes på stora prov genom omställningen till distansarbete och distansundervisning. Men myndigheten menar att att omställningen under omständigheterna gått bra.

”Det har varit lite överraskande att vi inte sett några större effekter på vare sig avhopp eller studieresultat. En anledning till att det gått så pass bra var att den tekniska infrastrukturen redan fanns så plats, även om det funnits oklarheter kring digitala examinationer”, konstaterar generaldirektör Anders Söderholm i pressmeddelandet.

Både studenternas och personalens hälsa har enligt UKÄ påverkats negativt av pandemin. Övergången till distansundervisning har skapat stress och ökad arbetsbelastning hos personalen, medan det bland studenterna främst är den sociala studiemiljön som försämrats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA