Mer myndighetssamarbete föreslås

STATSFÖRVALTING2012-04-13

Servicekontoren, där flera myndigheter samarbetar för att ge service till medborgarna, borde utvecklas ytterligare, menar Statskontoret. Arbetsförmedlingen, Kronofogden, Migrationsverket och Lantmäteriet skulle kunna samarbeta.

Enligt Statskontoret är servicekontoren – där Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket redan i dag samarbetar – ett exempel på det mest kostnadseffektiva sättet att förse medborgare med service.

– Men det handlar inte bara om att det är billigast. Man kan också se det som ett mervärde för medborgarna. Det blir enklare och tydligare. Då blir det lättare att veta vart man ska vända sig vid sina myndighetskontakter, säger Susanne Johansson, utredare på Statskontoret.

Hon menar också att servicekontoren kan skapa möjligheter för myndigheterna att stanna kvar på platser där man annars inte skulle ha råd att ha ett kontor.

Statskontoret, som på regeringens uppdrag har granskat hur myndigheterna förser medborgare med service, skulle alltså vilja se ett utvecklat samarbete mellan olika myndigheter. Helst också i olika kanaler.

– I dag ligger fokus på det fysiska mötet på servicekontoren. Men man skulle kunna tänka sig fler samarbeten, både på nätet och i telefon.

En tänkbar lösning, förutom gemensamma lokaler, skulle alltså kunna vara ett gemensamt telefonnummer till flera myndigheter – och en gemensam webbportal.

– Som medborgare skulle man då slippa springa runt med sina myndighetsärenden, menar Susanne Johansson.

Men hon ser vissa risker – framför allt skulle det kunna vara svårt för personalen att upprätthålla kompetens på flera olika myndigheters områden. Det skulle också kunna uppstå juridiska svårigheter.

Tills vidare föreslår Statskontoret att regeringen vidtar flera åtgärder för att underlätta samarbeten.

  • En servicedelegation, som ska samordna utvecklingen, bör utses.
  • Formerna för finansiering behöver förändras – till exempel genom en särskild anslagspost i regleringsbrevet.
  • Arbetsförmedlingen, Kronofogden, Migrationsverket och Lantmäteriet bör ingå i samarbetet. På sikt bör också flera statliga och kommunala myndigheter ingå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA