Politisk enighet om servicekontor

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-04-12
Ett enigt socialförsäkrings­utskott kräver att regeringen ser till att de lokala servicekontoren blir kvar. Försäkringskassans ledning förhåller sig avvaktande. Beslutet att inte delta i de tre servicekontor som öppnas i maj står fast.

Försäkringskassans beslut att lämna de lokala kontoren har mött protester. Nu har riks­dagens socialförsäkringsutskott begärt att regeringen stoppar nedmonteringen av servicekontoren. Samverkan mellan Försäkringskassan, Skatteverket och
Pensionsmyndigheten ska bestå.

Förslaget kommer ursprungligen från den rödgröna oppositionen, men när det stod klart att det skulle få majoritet med hjälp av Sverigedemokraterna anslöt sig även de borgerliga.

När riksdagen klubbat förslaget är det upp till regeringen att se till att den lokala servicen bibehålls.

Finansieringen oklar

När och hur det ska gå till är det ännu för tidigt att säga något om, enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons press­sekreterare.

Om Försäkringskassan får mer pengar är också oklart.

På Försäkringskassan säger överdirektör Stig Orustfjord att det är nödvändigt med en finansiering.

– Annars måste vi säga upp ännu fler handläggare, säger han.

Enligt avtalet med Skatteverket ska Försäkringskassan finnas kvar på servicekontoren till slutet av 2012. Sju nya kontor är redan planerade och tre av dem – i Linköping, Värnamo och Jönköping – ska öppna i maj.

Men i dem ska Försäkringskassan inte ha någon verksamhet, så Skatteverket får ensamt stå för driften av de tre kontoren. De 19 servicehandläggare som är anställda av Försäkringskassan erbjuds sannolikt jobb på Skatteverket i stället.

– Vi fortsätter att arbeta enligt vår handlingsplan tills vi får nya besked, säger Stig Orustfjord.

Besked kan dröja till 2012

Eventuellt kommer inga besked om de lokala servicekontoren förrän våren 2012. Då ska Statskontoret vara klar med en översyn av vilka behov som finns av lokal service. Den översynen ska också ge regeringen underlag för att ta ställning till om samverkan mellan myndigheter ska vara frivillig.

STs ordförande vid Försäkringskassan, Siv Norlin, är positiv till utskottsinitiativet:

– Jag tycker det är bra, förutsatt att det också kommer resurser och det måste politikerna ta sitt ansvar för. Om servicekontoren ska vara kvar utan att myndigheten får mer pengar drabbar det kvalitet och handläggningstider i andra delar av verksamheten.

Utskottets förslag

Riksdagens socialförsäkringsutskott har enhälligt uttryckt att medborgarnas behov av lokal service och personliga möten med Försäkringskassan måste tillgodoses, och att regeringen ska återkomma med en lösning. Riksdagen vill också se en fortsatt samverkan mellan Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.