Mest forskarhandledning på Irland

HÖGSKOLA2006-06-15

Skillnaden är stor mellan antalet handledningstimmar för doktorander i olika länder, enligt en studie från Högskolverket. På Irland ges 16–20 handledningstimmar per termin medan det i Sverige rör sig om en till fem timmar.

Högskoleverkets internationella studie omfattar doktorander i Sverige, Finland, Irland och Katalonien. I stort är doktoranderna nöjda med sin utbildning men allra mest gäller det de irländska doktoranderna. Av dem är 84 procent positiva. Motsvarande siffror är för Sverige 78, Finland 74 och Katalonien 71 procent.

Störst antal timmar lägger irländarna ner på sin forskarutbildning: 70 procent arbetar minst 30 timmar i veckan. Av svenskarna jobbar 63 procent lika mycket medan andelen i Finland och Katalonien är 48 respektive 44 procent.

I samtliga länder vill doktoranderna ha en bättre introduktion till forskarutbildningen och mer inflytande över denna. Mest kritiska är svenskarna.

De vill också i högre grad än övriga doktorander göra karriär utanför universitetet, 34 procent. Minst benägna till det är de katalanska doktoranderna, 10 procent, som också är mest oroliga för att bli arbetslösa, 64 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA