Migrationsdomstol borde avvaktat inlaga

ASYL2006-11-14

Migrationsdomstolen i Stockholm får bakläxa av Migrationsöverdomstolen. Det var fel att fatta beslut i ett asylärende utan att invänta yttrande från de asylsökandes ombud.

En 50-årig kvinna från Iran och hennes 24-årige son sökte uppehållstillstånd 2005, men fick avslag av Migrationsverket.

De två begärde förnyad prövning med hänsyn till att kvinnans make, sonens pappa, hade gripits och utsatts för tortyr sedan han blivit avvisad från Sverige till Iran.

I juni i år beslutade Migrationsverket på nytt om att avslå ansökan om uppehållstillstånd.

Beslutet överklagades till Migrationsdomstolen, som gav det juridiska ombudet tillfälle att yttra sig senast den 12 juli. Ombudet bad om anstånd på grund av semester, men det avslogs av rätten den 13 juli, varvid ombudet lät faxa in ett yttrande dagen efter. Samma dag avkunnade domstolen sin dom, utan att fästa avseende vid det yttrande som faxats in.

Migrationsöverdomstolen anser att domstolen handlat i strid med förvaltningsprocesslagen. Det var naturligt för ombudet att anta att domstolen skulle avvakta hans fax och beakta det innan målet avgjordes, och det fanns under rådande omständigheter inte heller anledning att göra annat än att avvakta, anser överdomstolen.

Målet återvisas nu till migrationsdomstolen för fortsatt handläggning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA