Migrationsverket agerade olämpligt i tolkfall

MIGRATIONSVERKET2016-11-17

Det begicks flera fel i samband med att Migrationsverket behandlade ansökningar om uppehållstillstånd från flera tolkar från Afghanistan. Det visar en internutredning, skriver Dagens Nyheter.

Ett antal personer som tjänstgjort som tolkar för de svenska ISAF-styrkorna i Afghanistan har genom åren sökt uppehållstillstånd i Sverige, skriver tidningen. De har uppgett att de fruktar för sina liv sedan de internationella styrkorna minskat sin närvaro i landet. Sedan Migrationsverket avslagit tre av tolkarnas ansökningar överklagades de till migrationsdomstolen.

I samband med prövningen i domstolen sökte en jurist vid Migrationsverket upp domstolen och varnade för att tidigare okända uppgifter om tolkarna skulle göra att Säpo måste kopplas in. Trots juristens uppgifter biföll domstolen tolkarnas överklagan.

De berörda tolkarnas juridiska ombud var kritiska mot juristens agerande. Kritiken ledde till att Migrationsverket inledde en egen utredning med hjälp av en extern advokatbyrå, skriver Dagens Nyheter.

Enligt utredningen har juristen inte varit jävig. Juristen har inte heller begått något tjänstefel i hanteringen av tolkarnas fall. Däremot konstaterar man att agerandet på flera punkter varit olämpligt eller mycket olämpligt.

”Jag kan bara konstatera att det inte fanns någon anledning för vår tjänsteman att göra det besöket på domstolen i den situationen, och jag har inga uppgifter om att vi har någonting av substans vad gäller säkerhetsfrågan”, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer till tidningen.

Några disciplinära påföljder väntar inte den aktuella juristen. Enligt rättschefen är det en arbetsledningsfråga mellan rättsavdelningen och tjänstemannen. Myndigheten kommer att se över organisation och roller.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA