Migrationsverket anlitar slarvande asyljurister

MIGRATIONSVERKET2018-02-19
Migrationsverket kritiseras i ett reportage i radioprogrammet Kaliber för bristande kontroll av de jurister som anlitas under asylprocessen. Asyljurister får nya uppdrag även efter slarv.

Advokater och jurister som gör allvarliga fel får ändå fortsätta att jobba på uppdrag av Migrationsverket, uppger Kaliber. Det kan handla om offentliga biträden som missar att lämna in överklaganden i tid, vilket innebär att den asylsökande går miste om sin rätt att få sitt fall prövat på nytt i högre instans. Enligt Kaliber har det inträffat i ett 50-tal fall de senaste två åren.

Trots misstagen har de felande juristerna i de allra flesta fall ändå fått nya uppdrag att jobba med asylsökande på Migrationsverkets uppdrag.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer säger till Kaliber att det finns ganska tydliga tecken på återkommande slarv. Myndigheten ska skärpa sina rutiner och skapa bättre system, säger han:

”Vårt förslag är egentligen att vi får en möjlighet att föra någon form av register över kvalitet, även på de personer som vi förordnar som offentliga biträden”, säger Fredrik Beijer.

Sådana register har förts tidigare, men avskaffats efter kritik från bland annat Justitieombudsmannen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.