Migrationsverket startar fem återvändandecenter

MIGRATIONSVERKET2023-10-18

Nu startar Migrationsverket på regeringens uppdrag återvändandecenter på fem platser i landet. Den som har ett verkställbart beslut om att lämna landet och ett aktivt återvändandeärende erbjuds plats på centren.

Regeringen uppdrog i somras till Migrationsverket att påbörja inrättandet av återvändandecenter. Centren ska vara särskilda boenden för personer som har fått ett verkställbart beslut om avvisning, utvisning eller överföring till annat land.

Nu har Migrationsverket enligt ett pressmeddelande omvandlat fem av sina befintliga boenden till återvändandecenter:

  • I Burlöv och Malmö finns sammanlagt cirka 300 platser.
  • I Sagåsen i Göteborg finns cirka 160 platser.
  • I Stockholm och i Enköping finns sammanlagt cirka 190 platser.

”Migrationsverkets återvändandecenter är inte enbart ett boende utan en verksamhet där personerna ska ges råd, vägledning och praktiskt stöd för att återvända i större utsträckning än vad som görs idag”, kommenterar Filippa Nordfeldt, kanslichef inom Migrationsverkets nationella operativa avdelning, verksamheten vid centren i myndighetens pressmeddelande.

Både personer som bor i eget boende och i anläggningsboende erbjuds plats på ett återvändandecenter, skriver Migrationsverket i pressmeddelandet. Om en person i eget boende tackar nej till en plats på återvändandecenter händer enligt gällande regler ingenting. Men den som bor i anläggningsboende och tackar nej kan tvingas flytta ut.

För närvarande har Migrationsverket 2 500 öppna återvändandeärenden, där det kan bli aktuellt att erbjuda personer plats på ett återvändandecenter.

Fakta om åter­vän­dan­de­center

Migrationsverket fick i juni 2023 i uppdrag att påbörja inrättandet av återvändandecenter. En rapport om hur arbetet fortgår ska lämnas till regeringen senast den 1 december 2023.
Inrättandet av återvändandecenter är en del i regeringens politik för att öka återvändandet och bekämpa skuggsamhället. Nästa år avsätts närmare 300 miljoner kronor för ändamålet, vilket gör det till den största budgetsatsningen inom migrationsområdet.
Utgångspunkten är att återvändandecentren ska placeras nära orter som ligger i anslutning till en flygplats.
Källa: Migrationsverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA