Migrationsverket planerar för återvändandecenter vid Arlanda

MIGRATIONSVERKET2023-08-21

Migrationsverket genomför en upphandling i syfte att skapa ett boende på Arlanda för ankommande och utresande migranter. Boendet kan i framtiden komma att bli ett återvändandecenter.

För att öka antalet platser för ankomst och utresa upphandlar Migrationsverket ett boende i nära anslutning till Arlanda flygplats. Myndigheten vill ha en heltäckande tjänst som inkluderar bland annat utrustade boenderum, utrymmen för servering av måltider, hygien, lek och socialt umgänge med plats för 400 till 800 personer.

”Migrationsverket har ett behov av fler platser för att ta emot personer som kommer till Sverige samt boendeplatser inför utresa”, konstaterar Oskar Ekblad, tjänsteförättande avdelningsdirektör på Migrationsverkets nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

För ett återvändandecenter behövs också kontor, förvar och tillfälliga bostäder, därför är närheten till en internationell flygplats ett krav i upphandlingen.

Migrationsverket har fått ett regeringsuppdrag att påbörja inrättandet av återvändandecenter. Det är särskilda boenden för personer som fått ett avslag på sin asylansökan och måste lämna Sverige.

”Vi håller på att se över alternativ för hur ett sådant återvändandecenter kan se ut och var det ska ligga. Boendet vi nu upphandlar skulle kunna bli aktuellt som ett återvändandecenter, men idag är tänkt som ett ankomst- och utreseboende”, förklarar Oskar Ekblad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA