Bild: Björn Bjarnesjö

Migrationsverkets generaldirektör tvingas sluta

MIGRATIONSVERKET2023-02-14

Regeringen har beslutat att inte förlänga Mikael Ribbenviks förordnande som generaldirektör för Migrationsverket. Han kommer därmed att lämna myndigheten i maj i år, trots att han gärna hade suttit kvar.

”Ibland behövs det ett par nya ögon för att genomföra förändringar. Jag tror det är värdefullt att förändra ledningen i det här läget”, kommenterar migrationsminister Maria Malmer Stenergård, M, regeringens beslut, enligt Dagens Nyheter.

Maria Malmer Stenergård konstaterar att politiken på migrationsområdet genomgår stora förändringar just nu. Eftersom Mikael Ribbenviks förordnande löper ut är det enligt ministern naturligt att öppna för ett nytt ledarskap.

Mikael Ribbenvik har i olika funktioner arbetat vid Migrationsverket i mer än 20 år. Sedan 2017 har han varit generaldirektör. Enligt flera medier utlystes tjänsten som chef för Migrationsverket redan på måndagen på Regeringskansliets webbplats. Där talas om det paradigmskifte i asylpolitiken som även nämndes i Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. ”Myndigheten kan komma att behöva ställa om delar av sin verksamhet för att uppnå riksdagens och regeringens intentioner”, står det i annonsen.

”Det är ingen hemlighet att jag gärna hade fortsatt. Det har jag sagt publikt tidigare. Men förordnandet är sex år långt och det går inte att räkna med en förlängning”, säger Mikael Ribbenvik till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.