Miljarder betalas ut felaktigt

F-KASSAN2007-09-04

Mellan 1,2 och 3,6 miljarder kronor kan årligen ha betalats ut felaktigt av Försäkringskassan, enligt en rapport till regeringen. ”Oacceptabelt”, säger den ansvariga ministern.

Enligt Försäkringskassans rapport är merparten av de felaktiga utbetalningarna oavsiktliga fel. Kostnaden för misstänkta brott uppskattas i rapporten till omkring en miljard kronor. Dessutom konstaterar kassan att det med all säkerhet finns ett stort mörkertal.

– Vi har skärpt våra kontroller sedan något år tillbaka. Det har resulterat i en kraftig ökning av polisanmälningarna, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord i ett pressmeddelande.

– Det är oacceptabelt att omfattningen av mängden felaktiga utbetalningar och fusk uppgår till miljardbelopp. Det krävs betydligt bättre samordning och ökade insatser för att stävja fusk och felaktiga utbetalningar, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, m, i ett pressmeddelande.

Antalet upptäckta felaktiga utbetalningar samt gjorda polisanmälningar har mer än tredubblats från år 2006 till 2007. Framför allt är det uttag av tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn som står för det ökade antalet polisanmälningar. Av de ärenden som gått till åtal har merparten lett till fällande domar, enligt rapporten. Trots det fortsätter antalet polisanmälningar för bedrägeri med vård av sjukt barn att öka.

Försäkringskassan gjorde under 2006 cirka 74 miljoner utbetalningar om sammanlagt 435 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA