Mindre pengar till facklig solidaritet

BISTÅND2007-01-18

Fackföreningsrörelsen och andra enskilda organisationer får minskade statsbidrag när regeringen ändrar Sidas regler. Stödet till demokratiutveckling i Ryssland ska fasas ut helt.

– Att stödet till Ryssland ska fasas ut är dåligt eftersom vi vet att våra fackliga kolleger i Ryssland har stora svårigheter. Vi kan vara med och bygga demokratin underifrån men nu får vi göra det med andra medel, säger TCOs internationelle sekreterare Lars Bengtsson till TCO-tidningen.

Regeringen minskar inte det totala biståndet, enprocentmålet ligger fast. Men stödet till enskilda organisationer minskar till förmån för andra biståndsformer.

En stor del av det fackliga biståndet fördelas genom LO-TCOs Biståndsnämnd som söker och hanterar det statliga stödet, i form av Sidapengar, till olika projekt. Under 2005 kanaliserade Sida 120 miljoner kronor genom nämnden.

Nämnden redovisar för närvarande cirka 250 biståndsprojekt i 70 länder. Huvuduppgiften är att stärka framväxten av demokratiska fackliga organisationer. Oftast drivs de olika projekten av enskilda fackförbund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA