Minister emot försörjningskrav

INTEGRATION2009-03-24

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, FP, tar avstånd från förslaget om ett särskilt försörjningskrav i samband med anhöriginvandring.

En statlig utredning har föreslagit att den som får uppehållstillstånd i Sverige ska kunna visa att han/hon kan försörja sig själv om en anhörig ska få tillstånd att komma hit. Förslaget har fått skarp kritik från många remissinstanser.

I samband med ett seminarium om integration på måndagen tog integrationsminister Nyamko Sabuni avstånd från förslaget, skriver Riksdag & Departement.

– Vi har landat på en konstig lösning. Detta är ju en kompromiss. Men detta kommer inte att ge de resultat man förväntar sig, säger Nyamko Sabuni till tidningen.

Migrationsminister Tobias Billström, M, har ställt sig bakom förslaget om ett försörjningskrav. Syftet är att få till en snabbare integration av flyktingar och deras familjer. Men integrationsministern tror inte att förslaget kommer att underlätta integrationen:

– Ur ett migrationspolitiskt perspektiv har jag inga synpunkter. Ur ett integrationspolitiskt tycker jag inte detta är ett bra förslag, säger Nyamko Sabuni.

Framför allt är det risken för att barns återförening med en förälder ska fördröjas som ligger bakom kritiken mot förslaget om försörjningskrav.

Nyamko Sabuni, FP
Bild: Pawel Flato
Nyamko Sabuni, FP

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA