Ministrar vill ha sänkt a-kasseavgift

A-KASSA2008-11-04

De tre moderata statsråden Anders Borg, Cristina Husmark Pehrsson och Sven Otto Littorin vill ha kvar kopplingen mellan fack och a-kassa och att avgiften till a-kassan sänks.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter skriver de tre ministrarna om en rapport som tagits fram av moderaternas arbetsgrupp för jobb, välfärd och kunskap. Rapporten ska behandlas vid partiets framtidskonvent i slutet av november. I debattartikeln skriver finansminister Anders Borg, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att trygghetssystemen ska vara gemensamt finansierade och ge alla som blir sjuka eller förlorar jobbet en stabil ekonomisk trygghet:

”Arbetslöshetsförsäkringen och andra inkomstbortfallsskydd ska alltid uppmuntra människor till att åter börja jobba, så fort möjlighet och förmåga finns. Arbetslinjen är vår utgångspunkt.”

Enligt debattartikeln ska det finnas en tydlig koppling mellan a-kassor och sysselsättning – på områden där arbetslösheten är större ska det leda till högre avgifter. Det bidrar till att parterna fäster större vikt vid sysselsättning och arbetslöshet när de förhandlar löner och villkor, skriver ministrarna.

Införande av en obligatorisk a-kassa ska utredas i samband med en översyn av alla socialförsäkringar. Att alla omfattas av a-kassan vore önskvärt, enligt debattartikeln. Men det får inte innebära att man straffbeskattar människor som på goda grunder valt att stå utanför a-kassan.

”Vi tror att grunderna för den svenska modellen, inte minst kopplingen mellan a-kassor och fackföreningar, bör bestå också i framtiden. En enhetlig offentlig arbetslöshetsförsäkring som finansieras med arbetsgivaravgifter utan koppling till de fackliga organisationerna skulle försämra lönebildningen, öka arbetslösheten och minska sysselsättningen.”

Uppslitande politiska konflikter med fackföreningsrörelsen har Sverige inte råd med, anser de tre ministrarna. De skriver också att det är bekymmersamt att människor som skulle behöva ett trygghetssystem har gått ur a-kassan av ekonomiska skäl.

”När arbetslösheten stiger är det viktigt att många är med i a-kassan. Enligt vår uppfattning säkras detta mest effektivt genom att avgiften till a-kassan sänks.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA