Minskad personal trots extra anslag

BUDGETEN2008-09-30

Försäkringskassan får extraanslag på 250 miljoner kronor i år och nästa år
för att klara hanteringen av de nya sjukreglerna. Trots det väntas personalstyrkan minska.

De stora förändringarna som gjordes i sjukförsäkringen vid halvårsskiftet innebär för Försäkringskassans del att man behöver nyanställa omkring 650 handläggare de närmaste två åren. Ändå bedömer man att personalen minskar med 550 personer till 2010.

Den ekvationen förklaras av att ledningen räknar med effektiviseringar i storleksordningen 800 personer under 2009 och 2010.

Tidigare stora budgetneddragningar och en omfattande omorganisation inom kassan 2007–2008 har medfört att antalet anställda minskat med
1 600 personer sedan 2006.

STs avdelningsordförande Siv Norlin är djupt kritisk till regeringens hantering av myndigheten.

– Först drog man ned och aviserade fortsatta stora ned­-
skärningar, vilket bidrog till att Försäkringskassan gjorde sig av med en massa folk, med både uppsägningar och frivilliga lösningar. Nu lägger man tillbaka en del pengar. Det finns noll förutsättningar att planera för verksamhet och personal.

ST-avdelningen har i flera år hävdat att kassan behöver mer resurser, och det begränsade tillskott som nu ges löser inte problemen med underbemanning, anser Siv Norlin.

– Vi har i dag inga möjligheter att fungera som en lärande organisation – det finns ingen tid för reflektion och eftertanke.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA