Minskade kostnader för socialförsäkringen

FÖRSÄKRINGSKASSAN2021-02-08
Försäkringskassan räknar med att kostnaderna för socialförsäkringen kommer att minska under 2021. På grund av pandemin ökade kostnaderna kraftigt under förra året.

Försäkringskassan konstaterar i ett pressmeddelande att år 2020 präglades starkt av pandemin. Det ledde till utgifter på totalt 239 miljarder kronor, vilket var en kraftig ökning från 218 miljoner kronor under året innan. Nu räknar myndigheten med att utgifterna kommer att minska till 227 miljarder kronor under 2021.

”Jämfört med 2020 beräknar vi att utgifterna för 2021 kommer att vara lägre, men fortfarande högre än åren innan pandemiutbrottet. Områden som minskar mest är sjukpenning, ersättning för höga sjuklönekostnader, sjukersättning och tillfällig föräldrapenning. Utgifterna för omvårdnadsbidrag beräknas däremot öka markant under året”, kommenterar prognoschefen Renée Blomberg myndighetens beräkningar i pressmeddelandet.

Kostnaderna för sjukpenningen ökade med fyra miljarder kronor under 2020 jämfört med 2019. Ökningen kan enligt Försäkringskassan helt förklaras av regeländringar och ökad sjukfrånvaro under coronapandemin. Utgifterna beräknas minska med omkring två miljarder under 2021 på grund av att pandemin bedöms klinga av.

Den statliga ersättningen för höga sjuklönekostnader beräknas också bli lägre under 2021, eftersom de tillfälliga regeländringarna upphör i februari. Även om reglerna förlängs till april kommer utgifterna ändå att bli lägre än under 2020.

Efter 2021 förväntas utgifterna för socialförsäkringen återgå till en nivå något över den för 2019, med 220 miljarder kronor 2022, 222 miljarder år 2023 och 226 miljarder kronor år 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.