Minsta lärosätet kanske läggs ned

HÖGSKOLAN2012-01-11

Högskolan på Gotland blir troligen en del av Uppsala universitet. Men det kan ske tidigast vid nästa årsskifte.

Uppsala universitet och Högskolan på Gotland kan komma att bli en myndighet. Strax före jul undertecknade Anders Hellberg, Uppsala universitets dåvarande rektor, och Gotlands högskolas rektor, Jörgen Tholin, en avsiktsförklaring.

Den går ut på att man nu närmare ska utreda förutsättningarna för en sammanslagning. Ambitionen är att de båda lärosätenas styrelser ska kunna fatta beslut under våren. Därefter krävs ett riksdagsbeslut, eftersom lärosätet på Gotland upphör som myndighet. Av budgettekniska skäl måste det faktiska sammangåendet därefter ske vid ett årsskifte, med andra ord tidigast 1 januari 2013.

Syftet, enligt avsiktsförklaringen, är att säkra en långsiktigt hållbar akademisk verksamhet på Gotland. Samtidigt anses det att Uppsala universitet kan skapa sig en unik profilering, bland annat i form av nätbaserade undervisningsformer.

ST-sektionen i Visby saknar ordförande, enligt styrelseledamoten Camilla Videgren. ST har inte heller något samverkansavtal med lärosätet.

Den starkare ST-sektionen vid Uppsala universitet har redan diskuterat vad ett sammangående kan få för följder.

– Vår sektionsstyrelse ser det inte som att vi ska ta över sektionen på Gotland, men vi planerar att ta kontakt för att höra vad de kan behöva för stöd, säger Carin Söderhäll, ordförande för ST inom Uppsala universitet.

Enligt Carin Söderhäll har arbetsgivarsidan uttalat att en sammanslagning inte ska leda till uppsägningar. Däremot har Högskolan på Gotland fått minskade anslag för 2012 och 2013. Förhandlingar om besparingar inleds inom kort, enligt Camilla Videgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA