Lärosätena begär sammanslagning

HÖGSKOLAN2012-04-20

Högskolan på Gotland och Uppsala universitet vill gå samman. I en skrivelse till regeringen begär lärosätena att få slås ihop 1 juli 2013.

Styrelsen för Högskolan på Gotland och konsistoriet vid Uppsala universitet lämnar en gemensam begäran till regeringen om att få gå samman. Ett samgående skulle innebära att landets äldsta lärosäte går samman med det yngsta. I planerna ingår bland annat att skapa en helt ny utbildning inom högskolan, en internationell ”liberal arts”-utbildning.

”Vi vill tillsammans skapa en arena för gränsöverskridande utbildning och forskning där naturvetare, humanister, samhällsvetare, jurister och medicinare möts för att bredda sina perspektiv”, skriver Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet, och Jörgen Tholin, rektor vid Högskolan på Gotland, i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.

De skriver att de vill inta en tätposition när det gäller flexibla undervisningsformer. Högskolan på Gotland har lång erfarenhet av distansutbildning och Uppsala universitet hög kompetens när det gäller pedagogiskt utvecklingsarbete. Genom att kombinera praktisk erfarenhet med vetenskapliga teorier och metoder om nyskapande högskolepedagogik och didaktik vill de båda rektorerna skapa utbildningar som innehåller vissa moment på Campus Gotland, andra i Uppsala, kombinerade med nätbaserade inslag.

”Båda lärosätena vinner på sammanslagningen och det finns entusiasm bland medarbetarna. För Gotland betyder samgåendet en säkrad framtid för högre utbildning och forskning på ön. För Uppsala universitet är det en av flera strategier för att utveckla verksamheten”, skriver de två rektorerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA